Kínából rendelés, vám és áfa tudnivalók

Magánszemélyek részére érkező küldemények vámkezelése

Vámügyintézésről néhány gondolat

Egyszerűsítve vámeljárásnak, vámkezelésnek hívjuk a vásárolt termék vámjogi szabad forgalomba helyezést, amelynek keretében, ha van vám, akkor annak a mértékének megállapítását és az adott termék után befizetendő áfának a kiszabását végzik el.
Háromféle módszerrel történik jelenleg.
1. IOSS (Import One Stop Shop)
Az IOSS alapelve az, hogy a vevő az áfát a vételárral együtt megfizeti az elektronikus felületen – például online piactér, platform, portál –, így az árut harmadik országból (tehát az Európai Unión kívülről) behozó gazdasági szereplőknek már nem kell áfát fizetniük a behozatalkor. Ehhez azonban az eladóknak egy különleges áfa-azonosítószámmal kell rendelkezniük.
Ezt a különleges áfa-azonosítószámot a szabad forgalomba bocsátásra vonatkozó vám-árunyilatkozaton kell bejelenteni, amit a vámhatóság ellenőriz. Ha az áfa-azonosítószám érvényes, az illetékes vámhatóság nem szabja ki az áfát a vámeljárásban.
2. SA (“special arrangement” ) különös szabályozás
Az úgynevezett különös szabályozással a posták, gyorsposták, valamint egyéb, természetes személyek megbízásából eljáró gazdálkodók egyszerűsítve fizethetik meg az áfát, ha nem használják az IOSS-t. A különös szabályozást csak akkor lehet alkalmazni, ha a vámeljárás ugyanabban a tagállamban van, ahol a küldemény címzettje is.
A különös szabályozás alkalmazásakor az áfát végső soron a küldemény címzettje fizeti meg, de azt a küldemény vámeljárását kezdeményező gazdálkodó – az a közvetítő, aki a csomagot behozza az országba – szedi be a címzettől, és fizeti be az illetékes vámhatóságnak.
3. Általános eset (IOSS és a SA “különös szabályozás” alkalmazása nélküli esetek)
Az import áfát az illetékes vámhatóság (NAV) általában a vámmal együtt szabja ki és szedi be.

Általános szabályok

Magánszemély által nem EU-ból érkező új vagy használt, cégtől vagy magánszemélytől megrendelt, vásárolt dologra
0,1-150 € között vámmentes, de 27% áfa terheli a küldeményt
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* +27% áfa terheli a küldeményt

Ha ajándékba kapjuk (magánszemélytől magánszemélynek kategória)nem adtunk érte pénzt és van egy ajándékozási nyilatkozat– akkor 45 €-ig ÁFA és vámmentes.
A nyilatkozathoz formanyomtatvány nincs rendszeresítve, ezt az alábbi adatokkal szükséges elkészíteni: feladó és címzett adatai (név és cím); küldemény postai azonosítószáma, küldemény pontos tartalma, értéke, mennyisége, ajándék meghatározás és a feladónak kell aláírással igazolni.

Cégek, gazdálkodó szervezetek részére érkező küldemények vámkezelése esetén is ezek a határok érvényesek:
0,1-150 € között vámmentes, de 27% áfa terheli a küldeményt
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* +27% áfa terheli a küldeményt

Ha Magyar Posta a szállító akkor viszont a posta megbízásos vámkezelési díját kell fizetni, ami jelenleg 4000 Ft és nincs online fizetési kedvezmény.

Az ÁFA alap, vámalap a vételár és szállítási költséggel együtt értendő. Amennyiben vámot is kell fizetni az adott csomag után, az általános forgalmi adó alapja a termék vámértékének vámmal növelt összege.

A vámmentességi 150 € értékhatárnál az adott termék nettó árát kell figyelembe venni, ha a vásárlási helyen áfá-val növelt ár van megadva.

A 150 € érték átszámítása a NAV-nál

Az érték ügyfél által megadott devizaneme EUR: Nincs átváltás, a 150 EUR-hoz viszonyítanak.

Az érték ügyfél által megadott devizaneme HUF: Az Uniós Vámkódex 53. cikk (2) bekezdése szerinti árfolyam alkalmazásával meghatározott HUF összeghez viszonyítanak. 2023-ban a 150 EUR = 64 000 HUF.

Az érték ügyfél által megadott devizaneme EUR-tól és HUF-tól eltérő deviza: Átváltás HUF-ra az Uniós Vámkódex 53. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján havi árfolyammal (lásd lejjebb), majd az Uniós Vámkódex 53. cikk (2) alkalmazásával meghatározott 64 000 HUF-hoz (2023) viszonyítanak.

A kereskedelmi vámtarifa (uniós vámtétel) az adott származási országra, az adott termékre vonatkozó a TARIC szerinti mérték.
A vám mértéke kategóriánkként változó, 0 – 15% mértékű. A legtöbb esetben, mivel végfelhasználók vagyunk 0 % a mértéke. De vannak dömping vámok is, amelyek az alap vámtételre jönnek rá.

TARIC vámtarifaszámkereső linkje.
Használata: Árukód [Böngészés] kezdetű sorban a Böngészés-re kattintás kiválasztani ezután a származási/célország résznél az adott országot kiválasztani ahonnan jönne, és úgy megkeresni a kategóriát majd az Intézkedések beolvasása gomb, a megjelenő képernyő ahol ez olvasható Harmadik ország vámtétele ott vám mértéke.

A 0,1-150 € értékű küldemények esetén azonban a vámmentesség nem alkalmazható a következő termékkörökre:
– alkoholtartalmú termékek (jövedéki termék)
– dohány vagy dohánytermékek (jövedéki termék)
– parfümök és kölnivizek

Ezeknél ezeket kell fizetni akár magánszemély, akár cég a vásárló:
A jövedéki termékek esetén: jövedéki adó + áfa + megbízásos postai vámkezelés díja (4000 Ft)
Parfümök és kölnivizek esetén: áfa + megbízásos postai vámkezelés díja (4000 Ft)

Az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény alapján a vámolási árfolyamok, amely alapján számolják a forintban fizetendő áfát:

2023. szeptember
1 € = 383,28 Ft, 1 USD = 354,27 Ft, AUD = 227,83 Ft, 1 CAD = 261,43 Ft, 1 £ = 449,18 Ft, 1 CHF = 402,4 Ft, 1 CNY = 48,59 Ft, 1 HKD = 45,18 Ft, 1 JPY = 2,437 Ft

2023. október
1 € = 383,69 Ft, 1 USD = 358,72 Ft, AUD = 231,98 Ft, 1 CAD = 266,77 Ft, 1 £ = 443,7 Ft, 1 CHF = 399,78 Ft, 1 CNY = 49,15 Ft, 1 HKD = 45,86 Ft, 1 JPY = 2,422 Ft

Mivel az Áfa meghatározása már vámeljárás keretében történik, így a vámolási szolgáltatást végző cég felszámolja a vámeljárási költségét.

Magánszemélyként a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeikre az eVÁM weboldalán keresztül ingyenesen vám-árunyilatkozatot nyújthatunk be, ha a Magyar Posta a szállítási szolgáltató.

Figyelem! Ezt csak akkor érdemes használni ha a vásárlás nem IOSS (Import One Stop Shop) rendszerű, tehát a kereskedő felé nem lett az Áfa megfizetve és a Magyar Posta a küldemény szállítója!

Arra is kell figyelni hogy ha EU-s a postai szállítás, pl. EU-s állam postájához köthető a nyomkövetési szám, akkor előfordulhat hogy nem is kerül a vámolási útvonalra, szóval akkor nem kell kísérteni az eVám-os vámolgatást.

Ügyfélkapus regisztráció szükséges hozzá, KAÜ azonosítással használható. A eVám felhasználói kézikönyv letöltési linkje.

A vám-árúnyilatkozat benyújtását megelőzően vagy ezzel egyidőben a Magyar Posta felé jelezni kell ezt az igényünket a honlapjukon található Kapcsolatfelvételi űrlappal

Sajnos a Magyar Posta ezen esetben közreműködési díjat kér amelynek az összege 799 Ft (csak utánvétes fizetéssel), ezzel a költséggel mindenki számoljon.

50 € alatti összeg esetén nem biztos hogy megéri, attól felfelé már spórolunk rajta. (Kisebb összeg az online fizetés esetén van)

Magyar Posta vámügynöki szolgáltatási díjszabása:

DHL Express vámkezelési díja: Küldeményenként 5990 HUF (nettó) minimum, vagy a közterhek 2.5%-a
FedEx vámkezelési díja: a közteher 2,5%.-a minimum 5000 Ft+Áfa.

A termék végső ára akkor így alakul: vételár, a szállítási költséggel + ha van rá vám annak az összege + egyéb költségek (itt szerepelhet a futár cég vámeljárási díja) mindezeknek a 27%-ának megfelelő Áfa + a szolgáltató vámeljárási díja, ha előzőleg nem lett beszámítva.

A NAV tájékoztató oldalának linkje az Internetes vásárlás elszámolási szabályairól.

Elérhetőségek:
A NAV Váminformációs Központja
+36 (1) 250-9570
+36 (40) 346-262
vam.info@vam.gov.huhétfőtől csütörtökig 8:30-16:00 óráig, pénteken 8:30-13:30 óráig tart nyitva.Magyar PostaVámkezelési kérdésekkel kapcsolatos hívásokat a Magyar Posta ügyfélszolgálata hétfőtől péntekig 08:00-16:00 között a 06-1-421-7235 telefonszámon fogadja E-mail cím: postaimport@posta.hu


Az IOSS rendszerű vásárláskor a már kifizetett áfa szállító általi újbóli beszedési problémájának megoldása

Az IOSS alapelve az, hogy a vevő az áfát a vételárral együtt megfizeti az AliExpress-en és az eBay-n így az árut harmadik országból (tehát az Európai Unión kívülről) megrendelve már nem kell áfát fizetnünk a behozatalkor.

De sajnos előfordulhat az az eset, hogy a szállító – jellemzően a Magyar Posta – annak ellenére újra kéri az áfát pedig a vásárlás értéke nem haladta meg a 150 €-ot és az áfát az AliExpress és az eBay beszedte tőlünk IOSS rendszer keretében.

Természetesen az első áfa beszedés az teljesen jogszerű volt, ezért a másodikra nem kellene hogy sor kerüljön. Lehet reklamálni a Magyar Postánál, de minimum 120 napos reakció idejük van és nem biztos hogy elfogadják a reklamációt.

Szerencsére az említett két cég ennél rugalmasabban áll hozzá, tőlük hamarabb visszakapjuk az áfát.

Lényeg az hogyha a szállító cég kéri az áfát nem kell pánikolni, mindenki fizesse ki, töltse le, tegye el a számlát, az kapcsolodó vám okmányt és miután átvette a küldeményt készítsen képet róla, úgy hogy a címke tartalma jól olvasható legyen.

Alább ismertetjük hogy az AliExpress-en és azután azt hogy az eBay-en hogy miként kell az általuk beszedett áfát visszakérni.

1. Az AliExpress-től kérjük vissza az áfát

Ha az AliExpress-en áfával fizetted ki a megrendelést, a vámhatóság/logisztikai szolgáltató nem számíthat fel újra áfát.
Amennyiben újra felszámították akkor a kifizetés számláját és az igazolásokat kell benyújtani az ügyfélszolgálathoz, hogy visszakapd a visszatérítést.

Szükséges dokumentumok (a Magyar Posta és az AliExpress oldaláról letöltve és képként) a feltöltés 3 csoportosításban lehetséges:
1. A logisztikai szolgáltató által kiállított import áfás számla (a nyomkövetési számmal és az áfa összegével). A Magyar Posta számlája itt javaslom másodikként az AliExpress számláját, a Tax Invoice-t is csatolni.

2. Az áru kiadásáról szóló bármely vámokmány, Igazolás a vámkezelésről és a csomag feladócímkéjéről egy kép, itt az az elvárás hogy olvasható legyen és az AliExpress-en beírt nyomkövetési azonosítóval is egyezzen, ezért ha rá van címkézve úgy készüljön kép hogy mind az AliExpress, mind a Magyar Posta okmányán szereplő azonosító látszódjon egyidejűleg

3. A számla kifizetését igazoló bizonylat: a bankkártyás fizetés igazolás vagy postás fizetési nyugtája.

Feltöltési folyamat

Lépj be a Chatbot-ba a Súgóközpont oldalról.

Írd be ezt a három betűt TCA (Tax Charged Again jelenti) és Send gombra kattintás

A következő képernyőn válaszd ki a vásárlások közül azt amiről szó van majd a Send gombra kattintás.

Töltsd fel a megfelelő dokumentumokat.

Röviden írd le a kérésed a Describe Your Request szöveges beviteli ablakban, angolul kellene.

Itt célszerű mivel magyar nyelvűek az igazolások hogy az áfa összegét és hogy HUF forintban van fizetve emeld ki, írd le a szöveges résznél. Ezután egyszerűen be tudják azonosítani.
Pl: Áfa 27% 856 Ft = VAT 856 HUF

Az elérhetőséged megadása ahova tudnak neked írni a Contact Email-nél

Reminder-nél jelölni I have known the use of the contact information. gombot és Submit-al elküldeni.

48 órán belül feldolgozzák és e-mailben válaszolnak a kérésre.

2. Az eBay-től történő áfa visszakérés.

Az alább megadott oldalon lehet visszaigényelni az újból kért áfát. Természetesen ki kell fizetni előtte.
Csatolni kell a Magyar Posta számláját, a Posta által készített Igazolás a vámkezelésről igazolást, az angol vagy német nyelvű Magyar Posta nyomkövetési oldal kézbesítést is tartalmazó képernyőképét és ha a nyomkövetési oldalon nem látszik a kézbesítés, akkor egy képet a csomagról a címkével együtt vagy a megvett termékről kép.

A szöveges mezőben (Comments, Kommentare) add meg az eladó felhasználónevét, a vásárlás számát Order number-t, Bestellnummer-t, formátuma ilyen: 23-08264-43658, a vásárlás dátumát, a termék eBay azonosítóját (eBay item number, eBay-Artikelnummer, formátuma ilyen: 403468032125) és a termék megnevezését.
Alapvetően leírod, hogy a Magyar Posta az adott vásárlásodra vonatkozóan újra kérte az áfa megfizetését, miután azt az eBay-nek is kifizetted.
Mivel magyar nyelvűek az igazolások, hogy az áfa összegét és hogy HUF forintban van fizetve emeld ki, írd le a szöveges résznél. Ezután egyszerűen be tudják azonosítani.
Pl: Áfa 27% 856 Ft = VAT 856 HUF

Azon az oldalon kell benyújtani amelyiken a vásárlás történt.
Az eBay.com oldal linkje

Az eBay.UK oldal linkje

Az eBay.DE oldal linkje

A kitöltés egyértelmű, a dokumentum típus előre megadott, csak választani kell és 10 db doksi tölthető fel egyszerre.
Elfogadott fájlformátumok: .gif, .jpg, .jpeg, .pdf és .png, 5 MB egyenként.

Kínából Rendelek
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors