BlitzHome BH-CMM5 őrlővel egybeépített karos kávégép

Készültem a kávékedvelő látogatóimnak egy kis olvasnivalóval.

A legújabb szerzeményem egy BlitzHome® BH-CMM5 kávéfőzőgép, erről szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.
Családunk nagy kávéfogyasztó, én magam pedig hobbiként tekintek a kávékészítésre, így, ha nem is guruként, de kissé hozzáértőbbként próbáltam ki.

Először is a tartozékokról:

 

  • egy és kétszemélyes kosarat
  • 1db szűrőtartó kar
  • 1db műanyag  tampert,
  • 1db mérőkanalat, 
  • 1db kézikönyvet, 
  • 1db tápkábelt.

Kinézetre letisztult formák jellemzik, ezt a kompakt króm presszógépet, akár modern, akár klasszikus stílusú otthonba remekül passzol. Méreteit tekintve, magassága (babtartállyal együtt) 42cm, szélessége (a gőzölő gombbal együtt) 30 cm, hossza pedig 32 cm, súlya majdnem 10kg. Mivel beépített kávéőrlő van benne, így nem kell külön erre is beszereznünk egy berendezést.  Az őrlőben kúpos kés gondoskodik a megfelelő őrlemény készítésről. 15 fokozatban állítható, de fokozatonként található felező is, így akár 30 féle szemcseméretet tudunk elérni. Itt meg kell jegyeznem, hogy ezt csak őrlés közben szabad állítani! 

A gondolatot tovább görgetve, az őrlőhöz tartozik egy babtartály is, amely 250 gramm kávét tud a gyártó szerint befogadni. Ez persze függ a babszemek méretétől, az általunk jelenleg fogyasztott kávéból 230 gramm fért bele. Sok presszógépbe, akár egy kiló kávé is belemegy, de a kávé ilyen módú tárolása nem tesz jót neki, és hát családi felhasználás alatt elég eltúlzó mennyiség az egy kiló. Szóval ez a 250 gramm optimális mennyiség egy otthoni felhasználásra gyártott géphez. A kávé őrlése egyenesen a szűrőbetétbe történik. Kávékészítés előtt negyedórával érdemes bekapcsolnunk a készüléket, ugyanis tartalmaz egy úgynevezett előmelegítő csészetartót, így a kávénkat, nem hideg csészébe főzzük, ezzel is fokozva az élvezeti értéket. Található rajta egy forróvíz gomb, amely a gőzölőcsövön keresztül engedi ki a forró vizet, akár egy teához. Jobb oldalon van a gőzölő gomb, amit, ha PRE-HEAT állásba fordítunk, a gomb villogni kezd. A megfelelő hőfok elérését a villogás megszűnése jelzi, kezdődhet a gőzölés.  A készülék pozitívumai közé tartozik, hogy van benne egy háromjáratú szelep, amely arról gondoskodik, hogy a kávékészítés után a nyomást elengedve a vizet elvezesse a pogácsa tetejéről.

 

 

El is érkeztünk a következő fontos és innovatív funkcióhoz. A presszógép nem kazánnal melegíti a vizet, hanem thermoblokkal, amely előnye a gyors felmelegítés. A hőfok optimalizálásához a beépített PID, 92 celsius fokon tartja a hőmérsékletet. Sajnos a hómérsékletet nem lehet állítani, ez a hőfok a sötétebb pörkölésű kávébabhoz ideális. A világos pörkölésű kávék nagyobb hőfokot igényelnének. A gép 58 milliméteres szűrőkarral rendelkezik. Sajnálatosan a gyári szűrőkosár nem szabvány, lapított a felső pereme, ezért csak házi barkácsolással lehet megoldani, hogy egy jobb szűrőt tudjunk bele tenni, és személy szerint, én ezt ajánlanám. (PL.: I.M.S 2 csészés szűrő 12/18grH24.5 GA)

Jótanácsok, javaslatok: 

Arra mindig figyeljünk, hogy frissen pörkölt kávét vásároljunk. A tartályba maximumegy-két napi adagot tároljunk, mint fentebb említettem, nem tesz jót a levegő a kávébab aromáinak. Két héten keresztül, napi hat csésze kávét készítettem vele, legtöbb esetben az ALZA saját márkás kávéját használtam. Ez 100% Arabica, és ár-érték arányban jó választásnak bizonyult. Mindig friss, 2-3 hetes pörkölésűek voltak. Lentebb majd találtok pár beszerző-helyet, ahol mindig friss pörkölésű kávét tudunk vásárolni. Ha valaki komolyabban szeretne a kávékészítéssel foglalkozni, annak mindenképpen javaslok beszerezni egy mérleget az őrlemény leméréséhez, valamint egy megfelelő tampert. Kávékészítéshez használjatok szűrt vizet, vagy akár készítsetek otthon ti magatok kávévizet. Ehhez 5 liter DM desztillált vízhez adjatok 0,15 gramm szódabikarbónát, és 0,6 gramm keserűsót. Ezzel elkerüljük a vízkőlerakódást, valamint finomabb kávét ihatunk. Ásványvíz nem jó! 

Kávékészítés:

Kávékészítés

A leírásban a fentebb említett ALZA kávéval készül a kávé. Az arányok, a beállítások erre fognak vonatkozni, minden más esetben az aktuálisan használt kávéhoz kell igazítani ezeket.

Bekapcsolás után két csésze vizet átengedtem az üres szűrőkosáron és karon, hogy ezek átmelegedjenek, mert a kávénk különben langyos lesz, és az ízét is befolyásolja. 18 gramm őrleménnyel dolgoztam, az őrlő 9-es fokozaton volt. Az őrleményt rögösödés mentesítettem (WDT) (akinek nincs ilyen eszköze, akár egy fogpiszkáló segítségével is megteheti ezt Ezek után tamperrel tömörítettem. Törekedni kell az egyenletes felületre, ne nyomkodjuk, egyetlen határozott mozdulattal végezzük el ezt a műveletet. Én használok AeroPress papírt a szűrőkosár tetejére, ezt a papírt többször (4-5 alkalom) is fel lehet használni, csak le kell öblíteni használat után. Felhelyeztem a kart, a dupla kávé gombbal indítottam, 18 gramm kávéból, 40 gramm italt készítettem. A folyamatot manuálisan állítottam le, mert a dupla adagnál több vizet enged át. A kart levettem, a zaccot kiütöttem, majd kiengedtem egy kis vizet, hogy a felső szűrőt átmossam, ezután szárazra töröltem a felső szűrőt és a kosarat is.

Mindenkinek jó kávézást! Ne feledjétek, mindenkinek más igényei és ízlése van. Az a lényeg, olyan kávét keressetek és készítsetek, amely Nektek ízlik!

A kávégépet itt tudjátok megvásárolni EU raktárból
Kupon: BG1111CMM5
Ár: $289.99 

A gép karbantartása:

Mindig ügyeljünk a gép megfelelő tisztaságára. 

Amennyiben nem használunk aeropress papírt, érdemes havonta vegyszeres zsíroldást végezni.  TersoNET zsírtalanító vagy Puly Caff.

58mm vakszűrőre lesz szükségünk, amit kicsit át kell alakítani, vagy az is megfelel, ha a kosár alját beragasztjuk, lényeg, hogy ne folyjon át rajta a víz.

Ebben a videóban egy általános tisztítás látható. 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Kínából Rendelek
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors